Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Tervetuloa Loitsulaan!

Loitsula on yhden naisen virtuaaliprojekti, joka syntyi ikiaikaisesta unelmasta saada oman kodin pihaan oma poni ja sille talli, tarha ja ratsastuskenttä. Vaikka sanoin kyllä isälle, että en minä sitä kenttää oikeastaan tarvitsisi - me voitaisiin maastoilla koko ajan!

Loitsula on siis sekoitus oikean, metsän ympäröimän rintamamiestalon miljöötä, ikuisen heppatytön hevosunelmia ja hevosleikkejä, sekä loputonta mielikuvitusta, joka kehittelee jatkuvasti jotain uutta. En koskaan saanut omaa shetlanninponia ja kodin viereiselle pellolle ratsastuskenttää, mutta unelma eli aina - ja elää edelleen. Tervetuloa rakkaan projektini pariin!

- Elva VRL-1486, @

Hahmot

Hahmojen elämistä, ajatuksista ja reissuista voi lukea tallin päiväkirjasta

Elva Ojanne on melko pitkänhuiskea nainen, jonka iho on vaalea ja hiukset tummat. Elvalle sattuu ja tapahtuu, sillä tämä on aina menossa täyttä päätä. Elva ei ota kaikkea nin tosissaan - tulkoon mitä on tullakseen, jos son paskaa niin son sitte paskaa, mutta jos son mukavaa ni son sitte eri mukavaa. Kummallinen höpisijä, jonka juttuja oppii ymmärtämään ja lukemaan vasta ajan kanssa. Hyväntahtoinen ja leppoisa.

Elva asuu kauempana kaupungissa ja tekee freelancer-toimittajan töitä, mutta käy kotona harva se päivä. Hän on omien sanojensa mukaan vain harrastelija hevosasioissa, vaikka kyllä kaikki tietävät että Elva osaa, varsinkin estepuolen hommat. Muuten kovin pelotonta Elvaa kauhistuttavat isot ja kapeat puoliveriset, niillä on hänen mukaansa "liian pitkät jalat". Nappaa hevosen kenkään hetkessä, jos joku mainitsee ratsunsa kengän pudonneen. Intoilee hevosten sukutauluista.

Sylvi “Sysse” Ojanteen hiukset ovat pitkät ja vaaleat, niin on myös nainen itse. Sysse jaksaa kyllä narista ja voivotella, tosin usein humoristisella vivahteella. Hän ei pelkää sanoa mitä mieltä on, Elva-siskon kierrellessä ja kaarrellessa Sysse töksäyttää että “son huono.” Pohjimmiltaan Sysse on kuitenkin ihan leppoisa tyyppi, joka ei vain jaksa turhaa liirynlääryniä ja haluaa selvitä tilanteista sukkelaan. Sysse asuu Loitsulan pihan pienemmässä talossa miehensä kanssa. Pihamaalla lyllertävä Jätkä-corgi on Syssen. 

Sysse on käsitellyt paljon myös ongelmahevosia ja nuoria eläimiä, tietää miten hommat sujuu tai laitetaan sujumaan. Tekee hurjia ruokintasuunnitelmia ja vapaa-ajallaan tarkkailee hevosten karvan kuntoa - jos turkki ei kiillä, on Sysse lisäämässä ruokintaan taas jotain uutta vitamiinia. Arvostaa laadukkaita nahkavarusteita yli kaiken. Sylvi pitää myös valmennuksia.

Sitten ovat vielä Maisa Ojanne, teini-iän kurimuksissa taisteleva Elvan ja Syssen siskopuoli, sekä kaksoisveljensä Valo Ojanne. Maisa on pienikokoinen ja sisukas, roikkuu isosiskojensa matkassa minkä kerkiää. Valo on vähän samaa kastia, mutta viihtyy myös yksin, omien juttujensa parissa. Valo ja Maisa asuvat isänsä kanssa Ojanteen isossa talossa, Loitsulassa. Kaikkien Ojanteiden isä on Ukko Ojanne, juro mies pitkä kuin honkipuu.

Talli ja miljöö

Pihan pohjapiirrustus

Tutustu kylään, sen asukkaisiin ja muihin hevosiin

Pihamaalla on asuinrakennusten (E sekä C) ja tallin (F) lisäksi pihatto, metsätarha sekä pikkutarha. (Kartalla D, B ja G). Ikäänkuin ylempänä talontakaisessa rinteessä sijaitsee kenttä (A). Tallin ohi pääsee lantalaan (H), jos jaksaa vielä hetken patikoida metsätietä, päätyy lampolaan (I), jossa Ukko Ojanne katsee nelipäistä lammaslaumaansa, silmäteriään. Samalta suunnalta löytää vielä pyörötarhan (J)

Loitsulan talo on rakennettu joskus jatkosodan jälkeen, se on kaksikerroksinen ja koostuu niin hirsistä, tiilestä kuin lankuistakin. Se on luonnonvalkoinen, etuovi on suuri ja sininen. Lattiat eivät ole suorat, tuskin ovat koskaan olleetkaan. (Koira leikityttää itse itseään tökkäämällä pallon pyörimään kaltevaa pirtinlattiaa pitkin, innostuu hiiteen ja juoksee pallon kiinni. Ja uudestaan.) Talossa on paljon kampetta ja rompetta, tähdellistä ja vähän vähemmän tähdellistä. Sisällä tuoksuu kahvi, suurta olohuonetta hallitsee pitkä pirtinpöytä jonka molemmilla puolilla ovat pitkät pirtinpenkit.

Talli on rakennettu ensimmäisen kerran kauan ennen itse Loitsulan taloa, mutta se paloi jatkosodassa Saksalaisten toimesta. Talli kuitenkin uudelleenrakennettiin pian talon valmistumisen jälkeen. Ennen tallin valmistumista elivät perheen hevoset sisällä talossa, sillä ne olivat heidän tärkein omaisuutensa, joita ei missään nimessä jätetty heitteille. Tallissa ovat asuneet ajan saatossa niin lehmät, lampaat kuin hevosetkin, ja se on toiminut lämmittelypaikkana kiertolaisille ja kodittomille, sairaille ja synnyttäjille. Ennen sen yhteydessä oli myös sauna, jossa nykyään säilytetään rehuja. Vuosikymmenten aikana sitä on remontoitu ja laajennettu, kattoa nostettu ja karsinoita lisätty. Tällähetkellä tilava talli käsittää seitsemän karsinaa sekä varuste, rehu- ja kuivatushuoneet.

Hevoset

Torinhevostamma Rosalie Liisi s. 12.11.2014, 12-vuotias

VaB, hyppää ehkä yli joskus jostain jos vain uskaltaa

Yltiökiltti leveäselkä

"Tuntuu joskus olevan hieman hidas - tai ehkä hieman hidasälyinen, silti aina mukavaa seuraa."

 

 

 

 

 

 

 

 

Welsh A-tamma PP's Megara s. 05.08.2017, 8-vuotias

HeB, 80cm

Itse Niiskuneiti

"Mieluiten vain kääntäsi takapuolensa tuulelle ja söisi heiniään, kaikessa rauhassa lämpimään loimeen puettuna."

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Suomenhevosori Vipu-Nen s. 13.10.2017, 6-vuotias

HeB, 100cm

Nuori urpo, ihmisrakas pässinpää

"Melko perinteinen suokki - jos näin saa sanoa. Vipu osaa kyllä jyrätä ja juntturoida"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eestin raskas vetoh. ori Võimas s. 19.08.2017, 8-vuotias

Työhevonen

Komea jättiläinen, jolla on selkeä oma tahto

"Hevonen tietää, kun siitä puhutaan tai sitä ihaillaan - silloin se kasvaa entisestään, oikein pörhistelee."

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Shetlanninponiori Lilymoor Orion s. 06.09.2015, 11-vuotias

HeC, 50cm

Lähinnä nirvanan tavoitteluun keskittyvä yltiörauhallinen filosofi

"Viettää suurimman osan ajastaan makuuasennossa"