Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

 

SUONPERÄN KYLÄ

   

Katso koko kylän kartta

Suonperä on pieni kylä valtatien varrella, sellainen, josta ajanee aina ohi sitä sen enempää noteeraamatta. On kiire kaupunkiin, samanlaiseen betoniviidakkoon kuin mistä lähtikin. Nykyään valtatien varressa on huoltoasema ja sen yhteydessä pieni marketti, sen verran joku saattaa Suonperän nimestä suuhunsa tuntumaa saada.

LOITSULA

Loitsulan talolla ja pihamaalla on pitkä historia, ja se onkin koko kylän vanhin torppa. Talli on rakennettu ensimmäisen kerran kauan ennen itse Loitsulan taloa, mutta se paloi jatkosodassa Saksalaisten toimesta. Talli kuitenkin uudelleenrakennettiin pian talon valmistumisen jälkeen. Ennen tallin valmistumista elivät perheen hevoset sisällä talossa, sillä ne olivat heidän tärkein omaisuutensa, joita ei missään nimessä jätetty heitteille. Tallissa ovat asuneet ajan saatossa niin lehmät, lampaat kuin hevosetkin, ja se on toiminut lämmittelypaikkana kiertolaisille ja kodittomille, sairaille ja synnyttäjille. Ennen sen yhteydessä oli myös sauna, jossa nykyään säilytetään rehuja. Vuosikymmenten aikana sitä on remontoitu ja laajennettu, kattoa nostettu ja karsinoita lisätty. Tällähetkellä tilava talli käsittää seitsemän karsinaa sekä varuste, rehu- ja kuivatushuoneet.

Pihamaalla on asuinrakennusten ja tallin lisäksi pihatto, metsätarha sekä pikkutarha. Ikäänkuin ylempänä talontakaisessa rinteessä sijaitsee kenttä. Tallin ohi pääsee lantalaan, jos jaksaa vielä hetken patikoida pientä polkua järvenrantaa kohti, päätyy lampolaan, jossa talon isäntä katsee nelipäistä lammaslaumaansa, silmäteriään. Samalta suunnalta löytää vielä pyörötarhan.

Loitsulan talo on rakennettu joskus jatkosodan jälkeen, se on kaksikerroksinen ja koostuu niin hirsistä, tiilestä kuin lankuistakin. Se on luonnonvalkoinen, etuovi on suuri ja sininen. Lattiat eivät ole suorat, tuskin ovat koskaan olleetkaan. (Koira leikityttää itse itseään tökkäämällä pallon pyörimään kaltevaa pirtinlattiaa pitkin, innostuu hiiteen ja juoksee pallon kiinni. Ja uudestaan.) Talossa on paljon kampetta ja rompetta, tähdellistä ja vähän vähemmän tähdellistä. Sisällä tuoksuu kahvi, suurta olohuonetta hallitsee pitkä pirtinpöytä jonka molemmilla puolilla ovat pitkät pirtinpenkit.

metsälammin tila

Metsälammin tila on hevostalli Suonperän ytimessä, jos pienestä kylästä sellainen ydinkeskusta löytyisi. Metsälammin tilan tilukset käsittävät yhdeksänkarsinaisen tallin, maneesin, kentän sekä suuret, Suonperäntien varteen näkyvät laitumet ja tarhat. Tilan rakennukset eivät ole ne uusimmat, talli on matalahko ja maneesi nitisevä, mutta tunnelma on mainio, lämminhenkinen ja turvallinen.

Joskus 80-luvun alussa talli oli uusi, moderni ja suosittu paikka, jossa varsinkin kesällä riitti vipinää, kun kesäleiriläiset saapuivat heinäkuun alussa viettämään leiriviikkoa. Nykeään talli majoittaa muutamia yksityisiä hevosia. Tilan omistajapariskunta, Takarannat asuvat Metsälammintien päässä vanhassa kyläkoulussa, ja hoitaa tallin pyörittämisen ja kaikki siihen liittyvät työt. Tallin omistajaksi on merkitty Lauri Takaranta. Laurin puoliso Antero sekä tytär Anja puuhastelevat tallilla myös paljon.

Täysihoitopaikkaan sisältyy oma karsina, tarhaus ympäri vuorokauden, punnitut heinät 4 kertaa päivässä, loimitus sekä väkirehut.
Puolihoitopaikkaan kuuluu oma karsina, tarhaus ympäri vuorokauden, omistajan punnitsemat heinät 4 kertaa päivässä ja loimitus.
Pihattopaikkaan kuuluu paikka tilavassa pihatossa jossa on katos ja heinät 4 kertaa vuorokaudessa.

Kaikkiin tallipaikkoihin kuuluu myös kentän ja maneesin käyttöoikeus.

Karsinapaikka 1

rp-t A.D. Emman Nipsutar
Täysihoito

Karsinapaikka 2

sh-t Hengenvaaran Usvahukka
Puolihoito, om. Tuire
Karsinapaikka 3

heppa
 

Karsinapaikka 4

heppa
 

Karsinapaikka 5

rp-o PP's Knockout
Täysihoito

Karsinapaikka 6

sh-o Mörkövaaran Huntuhurmaaja
Puolihoito, om. Tuire

Karsinapaikka 7

heppa
Karsinapaikka 8

heppa
Pihattopaikka 1

sh-t Maanan Valokki
Pihattopaikka 2

sh-t Ultravioletti
Pihattopaikka 3

heppa
Pihattopaikka 4

heppa

SUONSILMÄNMUTKA

Annetaan vuokralle!
Paritaloasuntoja: Suonsilmänmutka (1ab-2ab), Suonperä
Vastikään remontoidut asunnot, 3 huonetta + ktiö + wc
Ihanteellinen niin pienille perheille kuin pariskunnille ja lemmikinomistajillekin!
Kysy tarjousta puh. –

Suonsilmänmutka 1b
Tuire
Hevoset Mörkövaaran Huntuhurmaaja sekä Hengenvaaran Usvahukka, asuvat Metsälammin tilalla puolihoitopaikoilla.

 


 

 

Mäkituvantien eläinlääkäri

Mäkituvantien varrella asuu eläinlääkärin perhe sekä kolme hienoa pientä shetlanninponia. Mäkituvantielle ja eläinlääkäriin pääsee myös suoraan valtatieltä, ja se onkin suosittu paikka myös kaupungissa asuvien eläintenomistajien kesken. Toki Suonperän asukkaat ovat vakiasiakkaita, jos poni katsookin oudosti kiikutetaan se heti Mäkituvan Minnalle ja Urholle.

Eläinlääkäripariskunnan tyttäret ovat saaneet vinguttua vanhemmiltaan pihaan muutaman ihanan shetlanninponin. Ponipoppoo asuu kolmen karsinan siirtotallissa, mutta suurimman osan ajasta ne viettävät ulkoillen - joko tarhassa tai omin luvin pitkin kylää!


she-o Lilymoor Orion "Orion"


 she-o Devil's Tic-Tac-To "Tikki"

 she-o Moons Last Frost "Late"

RUISAHON MAATILA

Kun valtatieltä kääntyy ensin Suonperäntielle ja melko hetimiten Ruispolulle, pääsee kylän maatilalle. Isoja peltoja on kolme, lisäksi pihassa on iso vanha navetta, jossa nykyään säilytetään työkoneita, siilo sekä tilanpitäjän omakotitalo. Tien vierustalla on suuri metsäinen tarha, joka on varattu täysin Mötkylä-naudan käyttöön.

Ulkoasusta kiitokset H02877, ulkoasun taustakuva Pattern Cooler

Etusivun kuvat Public Domain, koirakuva Stijn Bokhove (lisenssi), ulkoasun kuva Public Domain

Loitsula on virtuaalitalli I tämä on virtuaalihevonen

©2018 Loitsula - virtuaalitalli - suntuubi.com