Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

 

Moons last frost

 

Kuva © kasvattaja

Virallinen nimi Moons Last Frost Kutsumanimi Late
VH18-017-0297 Rotu, sukupuoli shetlanninponi, ori
Väri kimo Syntynyt, ikä 24.12.2017, M Layouts / raitatossu.net/mayflower  
Koulutustaso HeC Säkäkorkeus 101cm
   
Kasvattaja Moondance Omistaja VRL-14586
Palkittu KTK-II  
 

historiaa & luonteesta

Late on syntynyt Moondancessa, keskelle suomenhevosten ja shetlanninponien sopusuhtaista laumaa. Synnyinkodissaan Late viettikin elämänsä ensimmäiset vuodet, koska varsana se ei ollut löytänyt uutta kotia. Täysikasvuisena ponina se äkättiin kuitenkin nykyiseen kotiinsa lasten kisaponiksi. Vaikka koeratsastuksella vanhemmat katselivat tyttärensä ja ponin tahtojen taistelua kentän laidalta päitään puistellen, ilmoitti Aura kuitenkin kirkkaalla äänellä valinneensa juurikin tämän ponin tulevaksi kisakaverikseen. Varmasti tarjolla olisi ollut tasaisempiakin tapauksia, mutta no, Aura oli valinnut Laten. Ja omalla tavallaan Late varmasti Auran.

Late on suuri, tosi suuri ori pienessä paketissa. Se on johtajatyyppiä, ja omasta mielestään hieno ja arvokas, komea kimo. Late viihtyy seurassa, vaikka usein tykkää vain katsella sivusta toisten tohelointeja menemättä mukaan. Muita hevosia pomottaa joskus, mutta osaa myös väistää vanhempiaan. Taluttaessa kulkee siivosti ihmisen rinnalla. Hoitaessa hyörii ja pyörii ainakin aluksi, mutta rauhoittuu sitten fiilistelemään harjausta. Tykkää olla puhdas ja siisti, siispä antautuu puunattavaksi ja jopa letitettäväksi. Nyrpistelee nokkaansa ja saattaapa laittaa korvansakin luimuun varusteita laittaessa, mutta ei temppuile sen enempää.

Uusissa paikoissa ja tilanteissa käyttäytyy rauhallisesti, vaikka välillä juttelee toisille hevosille höristen ja korskuen. Ei tykkää tuntemattomista jotka tulevat liian lähelle, oli kyseessä sitten ihminen tai lajitoveri. Näyttelykehässä parhaimmillaan, ja käyttäytyy tosissaan kunnolla ilman mitään shettismäisiä jekkuja. Perso poni se on, tykkää herkuista mutta Latelle kelpaavat myös rapsutukset ja pusut!

Ratsastaessa poni useimmiten tekee mitä pyydetään, mutta osaa myös juntturoida vastaan. Laten pinna on lyhyt, eikä sen keskittymistaitojakaan voi kehua. Poni tekee kyllä mitä ratsastaja siltä pyytää, eli liikkuu eteen, taakse ja sivulle, mutta suurempia kiemuroita kokeiltaessa se saattaa alkaa pelleilemään oikein rodunomaiseen tapaansa. Late ei kuitenkaan pukittele, mutta sen bravuuri on kiskoa ohjat ratsastajansa käsistä. Väsyneenä Late yrittää livistää töistä samalla tavalla. Ketään se ei kuitenkaan ole saanut vielä maistamaan kentän hiekkaa, napakalla pohkeen ja raipan yhdistelmällä pääsee Latekin työn kulmaan taas kiinni. Sillä on rodunomainen lyhyt ja töksähtävä askel, mutta oikein liikkuessaan saa sekin askeleelleen mittaa, kun ratsastaja sitä osaa pyytää. Treenillä ja oikeanlaisella palkitsemisella Laten kanssa työskentely helpottuu, kun sekin motivoituu työnteosta ja uusista jutuista. Pieni poni ei kuitenkaan jaksa maailman ääriin, ja vielä kun kyseessä on helposti hermostuva Late, on rankemmat liikutukset pidettävä lyhyinä.

Late hyppää irtona joskus mielenvirikistykseksi, se kuumuu hommasta tosissaan sen hoksatessaan. Maastokaverina innokas poni on mainio, metsässä kimon sielu lepää ja ratsastajakin saa hengähtää, Laten kanssa kun ei tarvitse jännittää että se säikähtäisi ja poistuisi paikalta.

sukutaulu

i Frostbite v. Moons KRJ-I, YLA1, SHLA-I, KTK-II, KV-II
shet (s), km 104cm

ii Hercules KTK-III, KRJ-II, SHLA-II, YLA1
shet (s) vkk 102cm

ie Fringilla KRJ-I, SHLA-I, YLA1
shet (s) rtkrj 104cm

e Moons Last Dream KTK-II 
shet (s), päist 101cm

ei Smerups Egyptian Wind KTK-II, KRJ-I, SHLA-II, VVJ-I
shet (s), m 102cm

ee Last Drop Falls KTK-III, KRJ-I, SHLA-I, YLA1
shet (s) päist 100cm

Jälkeläiset

28.8.2018 Suomi she-t Playground’s Peach Polka Frosting e. Huovilan Pandora Nikki VRL-14085, Scuderia Sierra

Saavutukset

20.8.2018 (8/18) Virtuaalinen Ponikantakirja KTK-II pistein 73

31.10.2018 VSN-näyttelyt, Maybeck Stud CH, SW1 pistein 39,5 (tuomaroi Rebili)
10.11.2018 VSN-näyttelyt, Maybeck Stud RCH pistein 37 (tuomaroi Spookiness)
08.11.2018 VSN-näyttelyt, Maybeck Stud RCH pistein 39,5p (tuomaroi Milja H)
24.12.2018 VSN-näyttelyt, Ponitila Adina RCH pistein 33,5p (tuomaroi Taffel)

29.12.2018 VSN-näyttelyt, Maybeck Stud CH, SW2 pistein 38,5 (tuomaroi Rebili)

30.10.2018 NJ-näyttelyt, Adina irtoSERT (päätuomari Elisa)

20.8.2018 SHLA Rotunäyttely I-palkinto
7.7.2018 SHLA Rotunäyttely I-palkinto

29.9.2018 RHLA Quality prosentein 60,556%

Rate My Pony-profiili
Ensiarvostelu 4 Star Prospect pistein 1241

Kouluratsastusjaos

Kilpailee kouluratsastusjaoksen alaisissa kilpailuissa tasolla HeC

       

Villit ja muut

27.10.2018 Längelmäen ratsastuskoulu HeC 01/02      

HOITO-OHJEET

  • ​Yli -15 astetta, sataa tai tuulee, päälle toppa
  • Liikutuksen jälkeen melassivettä tarjolle
  • Heinät 2-2-2-3
Varusteet oddpixelEquestrian PRO,

PÄIVÄKIRJA

15.11.2018 - Tarinakilpailuissa Stall Sjöholmassa

Tehtävänanto; Kerro kisasuorituksesta tai -päivästä. Sisällytä tarinaan seuraavat sanat: omena, peura, sade & kirpeä. Sanoja saa taivuttaa.

Marraskuun ilma oli kirpeä, kun Aura nousi shetlanninponinsa selkään Stall Sjöholman kentällä. Oli pikaisen verryttelyn aika, ja vaikka taivaalta satoikin hiljalleen lunta joka suli maahan koskiessaan, oli kentällä mukava lämmitellä kisasuoritusta varten. Late-poni oli pyöreä kuin omena, se käveli kaviouraa hieman unisena mutta piristyi nopeasti, kun muutkin kilpailijat saapuivat ratsukoineen päivän ensimmäiseen verryttelyyn. Poni katseli ympärilleen ja hörisi uusille tuttavuuksille lempeästi.

Laukkaverryttelyssä eräs aika reilusti kaksikkoa suurempi ratsukko meinasi jyrätä kimon ponin ja pienen Auran alleen, siinä oltiin hetki kuin peura ajovaloissa. Onneksi vaaratilanteesta selvittiin nopeiden korjausliikkeiden ansiosta vain säikähdyksellä, ja pian ratsastajat jo nauroivat tilanteen huvittavuudelle. Muutaman laukkaympyrän jälkeen poni tuntui vetreältä ja oli hyvin kuulolla, Aura taputti sitä ja antoi käynnissä pitkät ohjat. Pian heidät kuulutettiinkin jo valmistautumaan, ja tyttö ohjasi poninsa kohti maneesia.

5.11.2018 - Kouluvalmennus Loitsulan kentällä

Ylva Ojanne kun pyysi minua vähän valmentamaan Latea ja Auraa, ajattelin saavani valvovan silmän alle jonkin Loitsulan torinhevosista. Huomasin kumminkin ratsastuskentällä verryttelevän aivan äärettömän suloisen kimon töppöjalan, joka osoittautui Lateksi ja selässään istui toppakkana 12-vuotias Aura. Olipahan suloinen näky! Meillä Kupperiskujassa on paljon poniratsastajia ja kun me viimein Ylvan kanssa yhteistyötä tehdään, niin päätin suostua valmennuspyyntöön. Juurihan me kyllä Loitsulassa käytiin hakemassa Kupperiskujaan ylläpitoon Myrick-niminen welshponi.

Tarkkailin ratsukkoa aluksi, kun he alkuverkkailivat omaan tyyliinsä. Late yritti oikoa kulmissa ja Auran ohjaamat voltitkin olivat enemmän soikean muotoisia kuin ympyröitä. "Late on melko laiskanoloinen, joten pyydä sitä heti alkuun reippaampaan käyntiin. Muista ratsastaa ponia kokoajan pohkeiden väliin äläkä unohda ulko-ohjaa", ohjeistin Auraa. Nuori tyttö suoristi selkänsä ja painoi navan kohti selkärankaa. Pohkeet kiinnittyivät valkean ponin pyöreisiin kylkiin ja ohjastuntuma kiristyi. Late huokaisi syvään ja yritti karata jälleen kaviouralta, mutta Aura korjasi virheen samantien kevyellä, kauniilla ohjas- ja pohjeavulla. Ratsu vähän hanakasti kuunteli apuja, mutta toistojen jälkeen alkoi sekin mennä juntturoivan ponin läpi. "Muista myös kiittää Latea, kun se myötää apuihisi", sanoin Auralle, joka antoi samantien kevyen silityksen ponin kaulalle.

Peruasioita kun tultiin tekemään, niin ratsukko sai onnistuneiden volttien ja kiemurauran jälkeen siirtyä raviin. Late otti hienosti takaosansa heti alleen ja alkoi ravaamaan kevyesti. "Ravatkaa ihan vain muutama kierros koko uraa pitkin. Sitten siirrytään kahdeksikolle samassa askellajissa." Puolitoista kierrosta Late näytti upealle; se myötäsi niskasta ja liikkui takaosallaan upeasti alle. Ja sitten se levähti kuin pullataikina. Aura joutui antamaan kovasti pohkeita ja kantamaan etupainoista ponia koko käsivoimillaan. "Otahan vaan käynti", pyysin Auraa. Kun Aura sitten istui satulaan alas näytti siltä, että Late olisi polvistunut maahan, kun sitä ei enää kannettukaan. Ravikahdeksikon sijasta otimme siirtymisiä ja Aura sai - jälleen - herätellä laiskaa poniaan. "Kun se myötää niskasta ja on hyvällä tuntumalla, niin pyydä se heti raviin", neuvoin, "Laten pitää heti nostaa ravi eikä kiihdyttää superkäynnin kautta laiskaan raviin. Sen pitää olla terävä ja kunnolla tuntumalla". Aura nyökkäsi vastaukseksi. Hänen ilmeensä muuttui totiseksi, suu oli aivan viivana ja selkä ryhdistäytyi taas. Ja sieltä se löyty! Täydellinen käynnistä siirtyminen raviin, terävä ja ryhdikäs poni! "Hyvä, kiitä sitä! Loistavaa Aura!" Käynnistä otettiin vielä muutama siirtyminen raviin molempiin suuntiin ja sitten annoin ratsukon laukata reipasta laukkaa koko kaviouralla ja suurella ympyrällä. Late heräsi ja motivoitui isoista kehuista.

Tässä ratsukossa on molemmissa vähän samaa vikaa. Se keskittyminen kun herpaantuu, niin koko yhteistyö lakkaa ja molempien ajatukset liitelevät jossain pilvilinnojen reunoilla. Aura saisi tosiaan kokoajan olla kunnon ryhdissä selkä suorana sekä pitää napakat avut. Tätä kautta Latekin pysyy terävänä ja yhteistyökykyisenä. Perusasioita kun jaksaa vielä hioa, niin tästä on loistava jatkaa kohti jatkuvaa kilpauraa! Late on näyttävä poni, kun sen saa kulkemaan oikeinpäin ja Auralla on kaunista, pienieleistä ratsastusta.

Valmensi Ruusa Sainio

31.10.2018 - Samhain-maastossa Lilymoorissa

Kavioiden tasainen töminä pehmeällä ruohikkoisella maalla taukosi. Kimon shetlanninponin korvat nousivat pystyyn, se tuijotti tiukasti sumuisen nummen laidalle. Maastoletkan muutkin hevoset olivat pysähtyneet niille sijoilleen. Oli jo niin hämärää, ettei Aura nähnyt laisinkaan tarkasti, mitä hänen ratsunsa oli pysähtynyt kuulostelemaan - mitä Late olisi voinut sumussa aistia? Aura pudisteli ajatuksistaan uhkaavan olotilan, joka oli hiipinyt mielenperukoille kuin varkain, ja samalla pyysi poniaan napakasti pohkeella eteen. Late säpsähti apuja, mutta ei suostunut liikahtamaan vielä. Se kurotti kaulaansa kuin haistellakseen nummen laidalta sumun mukana kulkeutuvia tuoksuja. Poni hörähti matalasti, sen ääni oli kummallinen eikä se kuulostanut ollenkaan itseltään. Aura hoputti ratsuaan liikkeelle toistamiseen, ja Late lähti kuin lähtikin tallustelemaan eteenpäin käynnissä, vaikkakin kovin hitaasti, kuin hiipien ja vielä nummen reunalle pälyillen. Aura taputti ratsuaan kaulalle reippaasti, ehkä enemmän rohkaisuksi itselleen. Ajatukset laukkasivat, mutta tyttö pysyi hiljaa käyntiä tarpovan poninsa selässä.

Kirjoittanut omistaja

14.10.2018 - Kouluvalmennus Metsälammin maneesilla

Olin tullut Metsälammin tilalle valmentamaan useampaakin ratsukkoa ja nyt maneesiin saapui syötävän suloinen pari – shetlanninponi Late ja 12-vuotias Aura. Olin kuullut taustatietoina hieman juttua siitä, kuinka Late saattoi olla oikea juntturi, mutta kaikesta huolimatta Aura oli halunnut sen kisaponikseen. En voinut siis olla kuin ihailematta nuoren tytön sisukkuutta. Päästin kaksikon kävelemään uraa pitkin, kun olin hetken jutellut itse Auran kanssa. Late ei kiinnostunut minusta juuri ollenkaan, mutta onneksi taskuistani tuntuu löytyvän aina jotain herkkuja pienille poneille.

Vaikka tarkoituksena oli pitää valmennuksen aiheena yksinkertaiset asiat ja tulevaisuuden helpottaminen ainakin jollain tasolla. Pyysin Auraa verryttelemään normaalisti, jotta näkisin parin työskentelyä. Pohjatehtäväksi annoin ratsukolle kuitenkin toiselle pitkälle sivulle tehtävän loivan kiemurauran, että näkisin paremmin, kuinka Late kääntyy ja vääntyy kummassakin suunnassa. Aura otti nopeasti ohjat käsiinsä ja lähti työstämään ponia käynnissä.

Aluksi parin työskentely sujui melko hyvin ja pyysin lähinnä olemaan tarkka puolipidätteiden ja kulmien kanssa. Pikkuhiljaa Laten keskittymiskyky alkoi kuitenkin heiketä ja Auralla alkoi olla vaikeuksia saada apuja läpi. Käskin tyttöä aina pysäyttämään ponin, jos pidätteet eivät menneet läpi. Suosittelen tekemään välillä muutenkin pysähdyksiä ja vaihtamaan tehtävää Auran sopivaksi katsomalla tavalla, jotta Latella olisi koko ajan jotain uutta ajateltavaa ja näin ollen sen olisi pakko keskittyä ratsastajaansa. Pyysin Auraa kuitenkin siirtymään raviin melko pian käveltyään molempiin suuntiin, ettei vain Late väsyisi ja alkaisi kiukutella.

Ravissa pyysin Auraa jatkamaan loivaa kiemurauraa ja tekemään toisella pitkällä sivulla siirtymisen käyntiin. Late alkoi kuitenkin kiukutella eikä suostunut enää etenemään ollenkaan. Vaikka Aura pysyi pääsääntöisesti tomerana, muistutin siitä, että apujen täytyy mennä oikeasti läpi. Mieluummin komentaa ponia kerralla kunnolla kuin monta kertaa puolittain. Ori saatiin näillä neuvoilla hyvin liikkeelle ja tehtävä jatkui. Kiinnitin huomiota ratsastajan käsiin, kun meno näytti muuten hyvältä. Shetlanninponilla oli melko tikittävä askel ja kädet heiluivat vähän miten sattuivat. Neuvoin Auraa tukemaan pikkurillinsä aluksi harjaan käsien vakauttamiseksi. Pikkuhiljaa niitä voisi taas alkaa kannattelemaan, kun vakaudesta tulisi jatkuva olotila. Lisäksi neuvoin ajattelemaan, että käsivarsien päälle olisi laitettu pyyhepinot, joita ei saa pudottaa. Tämän avulla kädet pysyvät paremmassa asennossa ja vakaampina, joka voi puolestaan helpottaa ainakin jossain määrin Laten ohjien nyppimiseen.

Jätimme laukat kokonaan pois valmennuksesta, sillä poniori ehti väsyä pitkän puuduttavasta ravaamisesta. Olimme Auran kanssa lähinnä hioneet ratsastuksen peruselementtejä, juuri apujen läpimenoa ja istunnan eri palikoita. Loppupuolella väsymyksen takia Late alkoi nyppimään ohjia Auran käsistä, mikä horjutti nuoren ratsastajan tasapainoa. Käskin tällaisessa tilanteessa ottamaan kevyesti ohjasta takaisin, mutta lähinnä komentamaan pohkeella. Kaiken kaikkiaan valmennus meni hyvin ja ratsukon molemmat osapuolet joutuivat työskentelemään tosissaan, vaikka kyseessä olikin perusjutut. Mielestäni ratsukko oli syötävän suloinen ja oikein pätevä – Aura ja Late selvästi opettivat jatkuvasti toinen toistaan.

Kirjoittanut Jens VRL-14744

Ulkoasusta kiitokset H02877, ulkoasun taustakuva Pattern Cooler

Ulkoasun kuvat Public Domain, hevosten kuvaajat hevosen sivulla

Loitsula on virtuaalitalli I Tämä on virtuaalihevonen

©2019 Loitsula - virtuaalitalli - suntuubi.com